Прес-реліз: Куди підуть мільярди євро, виділені на подолання світової кризи

Липень 22, 2020

Лідери ЄС домовилися про те, як використовувати 750-мільярдний пакет фінансової допомоги для відновлення економік після кризи, викликаної пандемією. €390 млрд буде виділено найбільш постраждалим країнам на безповоротній основі. Тепер вкрай важливо, щоб ця величезна сума пішла на справедливе і «зелене» відновлення, як цього вимагали кліматичні активісти по всьому світу.

На минулому тижні відбулося одразу дві великі події, на яких обговорювали заходи щодо виходу з економічної кризи: 16-17 липня – в Раді Європи, а 18 липня – в форматі «великої двадцятки» (G20).

Кліматичні активісти по всьому світу проводили акції, щоб привернути увагу учасників ЦИХ зустрічей до необхідності НЕ фінансувати галузі викопного палива, що поглиблюють кліматичну кризу, а замість цього направить кошти на розвиток відновлюваної енергетики та допомогу найбільш вразливим країнам.

Неурядова організація 350.org підготувала відео з найяскравішими частинами акцій, що пройшли на минулому тижні.

Зокрема, кліматичні активісти провели акції з вимогою справедливого відновлення в Бангладеші, Бельгії, Німеччині, Великобританії, ПАР, Філіппінах, Бразилії і низці інших країн.

Главам держав-членів «великої двадцятки» було направлено відкритий лист, що описує принципи справедливого відновлення. Його підписали керівники найбільших міжнародних неурядових організацій, зокрема 350.org, ActionAid, CAN International, Greenpeace International, Oxfam International, the Global Call to Action Against Poverty і JubileeDebt.

«Країни «великої двадцятки» повинні взяти приклад з Євросоюзу і зобов’язатися витратити кошти на справедливе і «зелене» відновлення, інакше боротьба з кліматичною кризою обійдеться їм набагато дорожче. Україні також потрібен кардинально інший підхід до ведення економіки. Тому ми запустили петицію до Президента та уряду з вимогою запровадження “Зеленого” курсу для країни. Підписати її можна тут: https://cutt.ly/zelenyj_kurs», – коментує ситуацію Світлана Романко, керуюча  директорка 350.org в Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії.

Контакти для коментарів:

Світлана Романко, керуюча директорка 350.org в Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії, +380502738909, svitlana@350.org